Ranking sokowirówek

Jak wybrać sokowirówkę 2018

TOP sokowirówki 2018

Odśrodkowe do 850 zł Odśrodkowe od 850 zł Wyciskarki do 850 zł Wyciskarki od 850 zł
Bosch MES 4000 Kenwood JE 880 Philco PHJE 5020 Concept LO-7065
Pojemność pojemnika
94 %
Hałas
88 %
Prędkość
97 %
Cena/ jakość
95 %
Pojemność pojemnika
91 %
Hałas
92 %
Prędkość
93 %
Cena/ jakość
92 %
Pojemność pojemnika
85 %
Hałas
93 %
Prędkość
94 %
Cena/ jakość
91 %
Pojemność pojemnika
86 %
Hałas
94 %
Prędkość
94 %
Cena/ jakość
92 %
Zobacz cenę Zobacz cenę Zobacz cenę Zobacz cenę

Najlepsze sokowirówki 2018

Rady, wskazówki, recenzje

Wstęp

Podczas ostatniej wizyty w sklepie, na pewno zauważyliście, że soki są podzielone na dwie kategorie. Pierwsza kategoria jest tania, do 8 – 12 złotych, ale smakują niemal jak lemoniady syntetyczne. Mają dużo więcej chemikaliów i mniej witamin. Na przykład witaminy C, mają tanie soki w porównaniu z innymi sokami, niekiedy tylko jedną dziesiątą (co może być potwierdzone przez testy laboratoryjne). Z drugiej strony soki bogate w owoce mają mocny i charakterystyczny smak i znaczenie dla zdrowia, ale również ze względu na jakość składników są również bardzo drogie, cena najlepszych może wzrosnąć do 20 złotych. Tyle pieniędzy już ludzie nie chcą w sok inwestować, więc kupują tańsze warianty.

W takim przypadku trzeba znaleźć jakiś kompromis między jakością a ceną. Niestety, sklepy nie oferują takich soków, dlatego musicie wybrać jeden z tych dwóch dużych grup. Jednak jest jeszcze jedno rozwiązanie, kupić dobrą sokowirówkę, z pomocą której możecie wyciskać sok według własnego gustu. Można komponować z wielu różnych składników. Będziecie dokładnie wiedzieć co zawiera Wasz sok i głównie będziecie pewni, że już nie może być zdrowszy i smaczniejszy. Przede wszystkim, jeśli owoce albo np. marchew uprawiacie w domu i nie używacie syntetycznych nawozów ani herbicydów. Pod względem jakości nie można na rynku znaleźć niczego lepszego, co więcej, dzisiejsze sokowirówki, przynajmniej niektóre, mają więcej funkcji, np. możecie zrobić własny jogurt albo krem.

odšťavovač v kuchyni

Oczywiście musimy patrzeć też na finanse. Jest rzeczą niepożądaną, aby sok domowy kosztował więcej niż kupowany sok, ponieważ przygotowanie soku domowego wymaga zakupu owoców, zużycia prądu, czasu i pracy. Taki sok owocowy nie jest darmowy, z tego powodu trzeba sokowirówkę wybrać na podstawie obrotów, wydajności, prędkości lub zużycia, abyście naprawdę znajdowali stosunek pomiędzy ceną a jakością. Żeby wszystko było jasne, przygotowaliśmy dla Was recenzje, opisujące najlepsze sokowirówki w 2017 roku, połączone z doradcą handlowym, który doradzi i pomoże w wyborze odpowiedniej sokowirówki.

back to menu ↑

Podstawowe rodzaje sokowirówek

Na początku musicie się zdecydować, który rodzaj sokowirówek preferujecie. Istnieją dwa ewent. trzy rodzaje z których będziecie wybierać – sokowirówki odśrodkowe, wyciskarki i sokowirówki mechaniczne, które znajdują się na granicy pomiędzy sokowirówkami i wyciskarkami. Urządzenia różnią się między sobą pod względem sposobu działania. W sokowirówce składniki są rozdrabniane na gładką masę i przeciskane przez sitko, wyciskarka równomiernie rozgniata owoce i warzywa i czynnik mechaniczny jest pośrednikiem, dzięki któremu możecie przecisnąć owoc za pomocą własnej siły. Każdy z tych typów ma swoje wady i zalety, które się uzupełniają. Ale spójrzmy się na to bardziej szczegółowo.

back to menu ↑

Ranking sokowirówek odśrodkowych

Zaczniemy od  sokowirówek odśrodkowych, które są prawdopodobnie najbardziej rozpowszechnione. Są podobne do mikserów, mają wbudowane ostrza, które tną i przecinają na kawałki owoce albo warzywa przy dużych obrotach, a następnie poddają je sile odśrodkowej, na skutek czego przez sitko przedostaje się sok, w kierunku przygotowanego pojemnika.

Najlepsze sokowirówki odśrodkowe do 850 złotych

Kolejność Nazwa Podgląd Ocena Moc Objętość pojemnika Cena
1. Bosch MES 4000 1000 W 1,5 l Zobacz cenę
2. Kenwood JE 850 1500 W 1,5 l Zobacz cenę
3. Bosch MES3500 700 W 1,25 l Zobacz cenę
4. Sencor SJE 741SS 400 W 1,2 l Zobacz cenę

Najlepsze sokowirówki odśrodkowe od 850 złotych

Kolejność Nazwa Podgląd Ocena Moc Objętość pojemnika Cena
1. Kenwood JE 880 2000 W 3 l Zobacz cenę
2. Sage BJE 820 1500 W 1,2 l Zobacz cenę
3. Sage BJE 510 1200 W 1,2 l Zobacz cenę
4. BERLINGER MAX-1100-W 500 W 2 l Zobacz cenę

Sokowirówki odśrodkowe i  ich charakterystyka

Ich system jest znacznie szybszy niż system wyciskarek, prędkości wahają się również w zupełnie innych liczbach (od rzędu tysięcy, rzadko przekraczają dziesięć tysięcznych sekundy na minutę), ale sokowirówka jest dzięki swojej prędkości również znacznie głośniejsza. Jest łatwa do montażu i do czyszczenia, elementy sokowirówki można wygodnie myć w zmywarce, co jest dużą zaletą. Z drugiej strony mają niższą wydajność. Wyprodukują mniej soku, który ma krótszy termin przydatności do spożycia,  niż sok z wyciskarki. Sok posiada znacznie niższą zawartość składników odżywczych, a wysokie obroty sokowirówek powodują jego duże napowietrzenie.

Odstredivý-odšťavovač

Nie można powiedzieć, że sokowirówka jest gorsza od wyciskarki, raczej jest przeznaczona do innych celów. Będzie przede wszystkim pożyteczna, jeżeli chcecie sok przygotować np. na święta. Łatwo się umyje i rzadki sok się zdecydowanie wypije. Na pewno łatwiej i szybciej niż bogatszy i gęstszy sok, którego nie można pić zbyt dużo. Wady tego typu sokowirówki są tak eliminowane. Wreszcie, jeśli planujecie używać sokowirówki regularnie, to powinniście szukać w innej kategorii. Należy także pamiętać, że sokowirówki odśrodkowe nie są przeznaczone do uzyskania soku z twardych owoców i warzyw. Ostrza mogą się stępić, sitka pęknąć, a wydajność będzie bardzo mała, ponieważ npmarchew się źle wyciska.

Zalety:

  • Łatwy montaż i instalacja
  • Łatwiejsze czyszczenie (dzięki łatwemu montażowi)
  • Szybka obsługa

Wady:

  • Większy hałas
  • Niezbyt wysoka wydajność i niska sprawność
  • Krótki termin przydatności do spożycia soku

back to menu ↑

Ranking wyciskarek

Wyciskarki, w przeciwieństwie do sokowirówek, działają na odmiennej zasadzie. Mechanizm wyciskarek jest też zupełnie inny. Przez otwór można umieścić owoce do wnętrza, gdzie są potem miażdżone przez wolnoobracające się tłoki ślimakowe (można je podzielić na wyciskarki jednoślimakowe i dwuślimakowe).

Najlepsze wyciskarki do 850 złotych

Kolejność Nazwa Podgląd Ocena Moc Objętość pojemnika Cena
1. Philco PHJE 5020 200 W 1 l Zobacz cenę
2. Sencor SSJ 4042R 400 W 0,8 l Zobacz cenę
3. Tefal ZC 500 H 38 300 W 1 l Zobacz cenę
4. HUROM HZ ALPHA HZ-SBE17 150 W 0,5 l Zobacz cenę

Najlepsze wyciskarki od 850 złotych

Kolejność Nazwa Podgląd Ocena Moc Objętość pojemnika Cena
1. Concept LO-7065 240 W 1 l Zobacz cenę
2. ETA Vital Press 1032 200 W 1 l Zobacz cenę
3. Gorenje JC 4800 VWY 200 W 0,6 l Zobacz cenę
4. G21 Gracioso 200 W 1 l Zobacz cenę

Wyciskarki i  ich charakterystyka

Nie osiągają tak wysokich obrotów, maksymalna prędkość wynosi około 100 obrotów na minutę (są mniej hałaśliwe), ale solidnie rozgniata owoce i wyciska z nich sok do ostatniego kawałka. Taki system jest oczywiście powolniejszy, ale bardziej wydajny i efektywny. Pasuje do miękkich i mięsistych owoców, a także do twardszych warzyw, takich jak marchew. Sok jest grubszy, lepiej smakuje i pomimo obecności plasterków będzie bogaty w resztki i kawałki miąższu.

Tlakový-odšťavovač

Wyciskarki też mają wady. Główną wadą jest skomplikowany montaż. Rozłożenie takiego urządzenia wymaga trochę doświadczeń i umiejętności, ponadto czyszczenie nie jest też łatwe i może zająć dużo czasu. Dlatego polecamy przestudiować instrukcje obsługi i według nich następnie pracować. Z drugiej strony, pomimo tej złożoności, wyciskarka jest odpowiednia do regularnego przygotowywania soków owocowych. Nie pracuje zbyt szybko, ale zarówno nie jest hałaśliwa, jest efektywna (z ekonomicznego punktu widzenia to jest korzystne) i sok pozyskany za pomocą wyciskarki zawiera więcej substancji odżywczych (witaminy, błonnik).

Zalety:

  • Otrzymany sok ma wyższą wartość energetyczną
  • Mniej hałasu (dzięki mniejszej liczbie obrotów na minutę)
  • Większa wydajność

Wady:

  • Czas potrzebny na wyciśnięcie soku jest w przeciwieństwie do sokowirówek dłuższy
  • Skomplikowany montaż i czyszczenie
  • Pozostałość miazgi w soku

Sokowirówki mechaniczne

Jeśli już mówimy o sokowirówkach, warto wspomnieć o sokowirówkach mechanicznych. Nowoczesna wersja tego, co znamy od naszych dziadków – prasy do owoców, na których robił się np. sok jabłkowy. Podobne prasy, ale nieco mniejsze, są nadal produkowane. Głównie dlatego, że produkują bardzo wysokiej jakości soki owocowe. Problemem jest jednak, że potrzeba własnej pracy ręcznej, przynajmniej w przypadku większości modeli. Podobnie jak w przypadku modeli, które są bardzo podobne do maszynek do mielenia mięsa, które są sterowane dźwignią umieszczoną z tyłu. Musimy jednak wiedzieć, że wydajność jest mała, ponieważ dużo soku przy wyciskaniu wycieka. Sokowirówki mechaniczne są szczególnie przydatne, jeżeli planujecie większą produkcję. Wadą jest, że produkcja soku zajmie trochę czasu. Ponadto są często przeznaczone dla dużych producentów, np. winogrodników, wymagają też więcej miejsca.

Mechanický odšťavovač

back to menu ↑

Najwięksi producenci sokowirówek

Podobnie jak w przypadku wszystkich innych urządzeń, warto zwracać uwagę też na markę. W przypadku piwa może być nowa i niesprawdzona marka zaletą, ale w przypadku elektroniki jest odwrotnie. Większość mniej znanych producentów, produkuje niskiej jakości urządzenia, które potem mają problemy z wydajnością i usterkami. Jeśli sokowirówka jest podejrzanie tania, a jej cena nie przekracza 1700 – 2100 złotych, to powinniście wybrać inną. Będzie tańsza, ale zepsuje się dwa lata po wygaśnięciu gwarancji, i co potem? Zostanie jedynie kupić nową. W celu udzielenia pomocy, jest tu dla Was lista największych i najlepszych producentów, z którymi nie trzeba się martwić.

Sokowirówki Bosch

Firma  jest jednym z najstarszych producentów elektroniki na naszym kontynencie. Została założona w 1886 roku w Niemczech przez Roberta Boscha. Początkowo produkowała magnesy i silniki, później przeszła przez narzędzia do pralek czy do sokowirówek. Są jednymi z najlepiej ocenianych wśród producentów sokowirówek. Ich produkty mają małą wydajność, ale używają bezpiecznych technologii i ich urządzenia są wyposażone w wielkogabarytowe pojemniki. Kosztują średnio około 400 – 700 złoych.

Bosch-logo

Sokowirówki Catler

Firma Catler została założona w 1932 roku. Z czasem rozszerzyła się z Australii do ponad 30 krajów i można kupić ich produkty w Polsce. Jej asortyment obejmuje ekspresy do kawy, grille i sokowirówki. Jej produkty są w większości wykonane ze stali nierdzewnej i mają ładny design, ponadto firma dba o wygodę klientów, także możecie oczekiwać dużych otworów i wydajności. Jednak ceny są wyższe.

Catler-300x46

Sokowirówki Klarstein

Firma Klarstein oferuje praktycznie wszystkie urządzenia, z których można korzystać w kuchni. Od lodówek i frytownic do robotów, mikserów lub po prostu wyciskarek i mechanicznych sokowirówek, które nas interesują. Wspólna jest dla nich stosunkowo niska cena, która osiąga 550 – 850 złotych i interesujący dizajn.

Klarstein-300x55

Sokowirówki Sencor

Marka Sencor, która powstała w Japonii w 1969 roku, jest obecnie praktycznie czeska. W latach 90-tych została przejęta przez firmę Fast ČR, do której dalej należy. Na rynku mamy markę połączoną głównie z tanią elektroniką, jednak to nie znaczy, że jej produkty nie są wysokiej jakości. Mają dobre parametry, ale gorszą wydajność, co zmniejsza szybkość pracy.

Sencor-300x46

Sokowirówki Philips

Firma Philips została założona w 1891 roku w Holandii, w miaście Eindhoven. Już od samego początku koncentruje się na produkcji elektroniki, którą ciągle udoskonala. W tej chwili obejmuje ogromną część rynku europejskiego, ponieważ specjalizuje się praktycznie we wszystkich rodzajach elektroniki. Asortyment obejmuje też sokowirówki. Nie wyróżniają się interesującym dizajnem, ale wysoką wydajnością, jakością, długą żywotnością i sprawnością.

Philips- logo

back to menu ↑

Jak wybrać sokowirówkę?

Sokowirówki są urządzeniami, które nie muszą mieć topowego dizajnu. Oczywiście to świetnie, gdy kolor i materiał pasują do kuchni i urządzenie się zmieni w elegancki dodatek kuchenny. Jednak nie jest to ważne, jeżeli chodzi o małe urządzenia, które możemy włożyć do szafki. Jeżeli nie interesują Was tylko praktyczne cechy, ale też wygląd urządzenia, to polecamy zajmować się dizajnem urządzenia, choć nie jest to oczywiście główny parametr, według którego powinniście się zdecydować.

Odšťavovače-dizajn

Dziś sokowirówki próbują reagować na trendy kuchenne, dzięki czemu można pozyskać je w różnych materiałach (stal nierdzewna, plastik, kolorystyka, …), kształtach i kolorach (od białego do kremowego po czerwony, niebieski lub zielony). Niektóre są supermodne, inne wyglądają retro. Wybór jest naprawdę szeroki i zależy tylko od Was i Waszej kuchni. Wystarczy tylko wybrać sokowirówkę w tym samym kolorze i materiale w jakim jest kuchnia. Próbujcie nie oceniać sokowirówki według dizajnu. Można wziąć go pod uwagę, ale to nie jest najważniejszy parametr.

Wielkość i waga urządzenia

Korzystanie z sokowirówki jest również związane z jej wielkością i wagą. Możemy zgodzić się, że sokowirówka to nie jest urządzenie bezpośrednio przeznaczone do stania w jednym miejscu, jak kuchenka albo mikrofalówka. Z tego punktu widzenia warto pomyśleć o wadze i wymiarach urządzenia. Oczywiście, im będzie cięższa, tym gorzej. Idealnie, jeśli sokowirówka waży do 5 kilogramów. To prawda, że znajdziecie także na rynku modele, które mogą mieć do 7-8 kilogramów, ale są bardzo nieliczne i złe mobilnie. Podobnie jest w przypadku wyciskarek. Im mniejsza, tym lepiej, ponieważ duże urządzenie jest niepraktyczne. Zajmuje zbyt dużo  miejsca na blacie kuchennym. I co jest najważniejsze, ponownie, im większe wymiary, tym trudniejsza manipulacja. Należy również wziąć pod uwagę długość kabla. Jeśli będzie zbyt długi, będzie pięknie dosięgnąć do gniazdka, ale przy pracy będzie przeszkadzać, i na odwrót. Według nas idealny rozmiar wynosi od 1 do 1,2 metra.

Odšťavovač-do-kuchyne

Wymiary otworu do napełniania

Bardzo ważna jest średnica otworu do napełniania. Wygodniej jest, gdy sokowirówka posiada otwór z możliwością wkładania całych owoców bez ich wcześniejszego krojenia. Zaoszczędzicie czas, pracę i wysiłek, gdy musicie owoce pokroić. Dodatkowo, napełnianie urządzenia będzie szybsze i głównie nie stracicie soku i miąższu. Dlatego polecamy poszukać takiego urządzenia, które będzie mieć średnicę otworu do napełniania przynajmniej 7 centymetrów, do wyciskania owoców w całości, lub ewentualnie pociętych na połówki. Dzięki dużemu otworowi sokowirówki pozwalają wyciskać duże ilości owoców i warzyw w krótkim czasie. Większe otwory nie są najlepszym rozwiązaniem. Zwłaszcza ze względów bezpieczeństwa. Przez duży otwór łatwo przepchnąć rękę i zranić się, przy wkładaniu owoców. Dlatego trzeba znaleźć optymalny rozmiar otworu.

Materiał sita

Bardzo ważną częścią sokowirówki, zaraz po mechanizmie zgniatania i silnika, jest sito. Sito odpowiada za wyciśnięcie soku. Musi być mocne, aby wytrzymać wysokie ciśnienie, ale także delikatne, aby złapać mocniejsze kawałki owoców. Dla uzyskania delikatniejszego soku wykonuje filtrację. Bardzo ważny jest materiał sita. Należy pamiętać, że sito jest najbardziej ryzykownym elementem urządzenia i jego usterka zapobiega działaniu urządzenia. Dotyczy to szczególnie najtańszych modeli, które są często plastikowe lub nawet druciane. Są to materiały niskiej jakości, które trzeba często wymieniać. Sita wysokiej jakości są w całości wykonane z metalu lub ze stali nierdzewnej. Są to najbardziej wytrzymałe rodzaje, które mają długą żywotność.

Odšťavovač-2017

Wydajność, prędkość i ilość obrotów

Zamiast serca bije w korpusie sokowirówki silnik. Według jego wydajności, odporności i liczby obrotów poznamy jego jakość. Najlepsze modele sokowirówek powinny osiągać wartości od 1000 do 1200 watów, nieco mniej wyciskarki. Zdecydowana większość szczególnie tanich modeli, kończy się na 600 – 800 watów i to jest mało do wygodnego użytkowania. Ważną rolę odgrywa również liczba obrotów, które są ściśle związane z mocą silnika. Najlepsze odśrodkowe sokowirówki osiągną ponad 10 000, ponieważ potrzebne jest wytworzenie dużej siły odśrodkowej. Przy wyciskarkach wartość ta wynosi około 100 na minutę. Ta różnica wskazuje na ich podstawowe właściwości. Odwirowanie wymaga dużej prędkości obrotowej a też dużej siły odśrodkowej, ale taki silnik szybko się rozgrzewa, dlatego trzeba pracować krótko, ale intensywnie (z dużą głośnością). Jest to przyczyną szybkiego procesu, ale mniejszej wydajności sokowirówki. Z drugiej strony, wyciskarki wyciskają owoce przez wolniejszy ruch wałków, dzięki czemu mogą pracować dłużej, ale praca zajmuje to więcej czasu. Z wydajności silnika powoli przechodzimy do czasu aktywnego użytkowania. Wskazuje to czas, w którym można korzystać z urządzenia bez obawy o spalenie i zniszczenie silnika. Oczywiście im dłużej, tym lepiej. Przy najtańszych i najmniej jakościowych modelach jest to zaledwie minuta lub dwie, najlepsze modele mogą pracować 10 lub 20 minut.

Rôzné-druhy-džúsov

Do praktycznego używania produktu jest bardzo ważne ustawienie prędkości. Jeżeli macie wybrany jakiś model, to trzeba sprawdzić, czy  posiada on możliwość regulowania i ustawiania kilku stopni prędkości. Jeżeli nie, to nie opłaci się on Wam. Prawdą jest, że miękkie i wodniste owoce, takie jak melon lub brzoskwinie, wymagają innych prędkości, niż jak marchew lub jabłka. Czasem sokowirówki mogą mieć 5 stopni prędkości, co jest świetną zaletą. Należy również pamiętać, że każdy rodzaj owoców i warzyw wymaga innej prędkości. Dlatego należy mieć możliwość zmiany prędkości i ilości obrotów. Jakość silnika jest również bardzo dobrze opisana przez gwarancję.  Im dłuższy okres gwarancji, tym lepiej. Zgodnie z prawem, gwarancja wynosi 2 lata, ale jeśli producent wierzy swojemu silnikowi, gwarancja może trwać 5 a nawet 10 lat. To już oznacza bardzo dobry i wysokiej jakości silnik, do którego nie musicie się martwić inwestować. I na odwrót, jeżeli gwarancja trwa tylko 2 lata i producent oraz sprzedawca ją niezbyt wspominają, to to może świadczyć o tym, że silnik nie ma bardzo długiej żywotności.

O kvalite motora tiež veľmi dobre vypovedá uplatniteľná záruka. Čím dlhšia záručná lehota, tým lepšie. Zákonom sú síce stanovené iba dva roky, ale ak výrobca svojmu motoru verí, potom pokojne nastaví lehotu aj na päť alebo dokonca desať rokov. To už značí veľmi dobrý a kvalitný motor, do ktorého sa nemusíte báť zainvestovať. Naopak, ak je záruka iba dva roky a ešte sa o nej výrobca ani predajca príliš nezmieňuje, potom by to mohlo vypovedať o tom, že motor skrátka nemá predpokladanú životnosť veľmi vysokú.

Hałas sokowirówki

Podobnie jak przy innych urządzeniach zajmujemy się hałasem sokowirówek. Na pewno nie chcecie obudzić całego domu, kiedy robicie sobie sok na śniadanie, albo kiedy chcecie zaskoczyć swoją kochaną połówkę dobrym sokiem owocowym. To proste równanie – im niższy poziom hałasu, tym lepiej. Co więcej, to nie jest zdrowe, aby nachylać się nad głośną sokowirówką i narażać bębenki uszne. Większość producentów nie ogłasza tych danych liczbowo, ponieważ wiele klientów się tym nie zajmuje, ale można je znaleźć. Zwykle wahają się od 60 do 70 decybeli przy najmniejszych prędkościach i do 80 decybeli na najwyższym poziomie, ale zależy to również od rodzaju sokowirówki. Wyciskarki są cichsze niż sokowirówki i przy ich używaniu możemy bez problemu słuchać np. telewizję. Wręcz przeciwnie, sokowirówki, które dzięki dużym prędkościom generują intensywny hałas, nie pozwolą Wam usłyszeć ani słowa. Najlepsze, co można doradzić jest prezentacja sokowirówki już w sklepie. Wreszcie sama liczba nic nie powie. Ponadto, różnica między 10 i 20 decybelami jest znacznie mniejsza niż pomiędzy 60 a 70, ponieważ intensywność dźwięku wzrasta eksponencjalnie. Próba jest znacznie efektywniejsza niż liczba. Jeżeli macie jakieś pytania, to nie bójcie się zapytać w sklepie.

Objętość pojemników

Sokowirówki mają zazwyczaj dwa pojemniki – pojemnik na odpady (pozostałości miąższu, skórki itp.) i pojemnik na sok. Z jednej strony ich rozmiar jest dla funkcjonowania urządzenia nieistotny, sokowirówka będzie nadal działać w ten sam sposób, i w przypadku, kiedy ma pojemnik 1 lub 3 litry. Z drugiej strony, duży pojemnik oznacza większą wygodę. Z większymi pojemnikami manipulacja urządzeniem jest łatwiejsza. Zmniejszają się także wymagania dotyczące utrzymania –  większy pojemnik na odpady nie będzie tak często pełny. Ostatecznie, podczas jednego procesu, możecie zrobić o wiele więcej soku i to w krótszym czasie.

Starajcie się nie lekceważyć rozmiarów pojemników. Ważniejszy jest dla Was prawdopodobnie pojemnik na sok, do którego sok popłynie z urządzenia. Znacznie łatwiej i wygodniej jest pozwolić mu płynąć niż zatrzymać urządzenie, aby przelać sok. Zwykle ten parametr wynosi około 1 litra, ale można również spotkać pojemniki o pojemności do 1,5 litra, im więcej tym lepiej. Na drugiej stronie, jeśli jest pojemnik mniejszy niż 0,9 lub 0,8 litra, nie polecamy tego pojemnika, będzie się przelewać i nie będzie wygodny. Podobnie jest w przypadku pojemnika na odpady. Najlepsze sokowirówki mają objętość od 3 do 4 litrów. Jest to solidna liczba do funkcjonowania. Średnio wynosi około 2 litrów, to wystarczy. W przypadku sokowirówek można również znaleźć pojemniki na odpady o pojemności mniejszej niż litr, na przykład tylko 0,5 lub 0,8 litra – to jest bardzo mało i trzeba brać pod uwagę, że w każdej chwili będziecie musieć wyłączyć urządzenie i wysypać odpady.

Odšťavovač-a-čoo-do-neho 300x260

Czyszczenie

Czyszczenie jest bardzo ważne, do właściwego działania urządzenia. Wszelkie resztki miąższu lub kawałków owoców są niepożądane w urządzeniu i pojemnikach. Po jakimś czasie zaczną gnić, zanieczyszczają urządzenie, a ponadto będą mieć bardzo nieprzyjemny wpływ na jakość przygotowanego napoju. Dlatego, zajmujcie się już przy wyborze urządzenia jego czyszczeniem. Najlepiej, jeśli sokowirówka sama się oczyści lub jeśli posiada przynajmniej taką technologię, która ułatwi czyszczenie (na przykład technologię QuickClean opisaną poniżej). Jednak nie jest to jeszcze tak powszechne, więc najprawdopodobniej będziecie musieć wyczyścić urządzenie ręcznie. Najlepsze są sokowirówki, które można rozłożyć np. jak mikser i mogą być płukane i umieszczane w zmywarce. Z drugiej strony, wyciskarki są skomplikowane, rozłożą się one nieco gorzej, re-instalacja jest czasochłonna i wymaga pewnych umiejętności.

back to menu ↑

Funkcje i technologie dzisiejszych sokowirówek

Nowoczesne sokowirówki mają wielką przewagę nad starszymi modelami, są znacznie lepiej wyposażone technologicznie. Długotrwałe użytkowanie ujawnia niedociągnięcia, które mogą wpłynąć na dodatkową pracę lub komfort. Więc, co mogą mieć sokowirówki „ekstra”?

Wyświetlacz

Zdecydowana większość modeli na rynku jest sterowana przez obracanie pokrętłem, którym można regulować prędkość i liczbę obrotów. Jednak niektóre najlepsze (ale często również droższe) modele wykorzystują wyświetlacz do sterowania. Jego zaletą jest to, że jest bardziej przeglądowy. Chociaż jego sterowanie jest bardziej skomplikowane, nie mogą się np. zdrapać etykiety, jak w przypadku obracania pokrętłem.

Nóżki antypoślizgowe

Sokowirówki, ale przede wszystkim wyciskarki, w trakcie pracy lekko wibrują i mogą się przemieszczać podczas pracy. Dlatego urządzenie powinno posiadać nóżki z przyssawkami, które gwarantują stabilność urządzenia.

Odšťavovač

Zabezpieczenie

Zabezpieczenie powinno być elementem każdej sokowirówki. Urządzenie powinno posiadać zabezpieczenie przed przegrzaniem i przed niewłaściwym montażem (ponieważ, szczególnie przy wysokich obrotach, może rozlecieć się i kogoś zranić). Powinno się też ukończyć proces, gdy sokowirówka jest przepełniona owocami lub warzywami. Jeśli włożycie do niej więcej owoców niż silnik może obsłużyć, koła (lub noże) zatrzymają się i nie będą móc kontynuować. Ponieważ silnik nadal pracuje, energia jest przekształcana w ciepło i może się przegrzać i spalić. Jeśli urządzenie posiada zabezpieczenie przed przegrzaniem, to to nie się zdarzy i silnik się w tym przypadku wyłączy.

Technologia QuickClean

QuickClean oznacza przystosowanie całego urządzenia do dobrego mycia. Jest to typowe dla sokowirówki Philips. Dzięki gładkiej powierzchni sitka, można wszystko łatwo zetrzeć. Miąższ zbiera się wyłącznie w specjalnym pojemniku pod sitkiem i potem można go łatwo wysypać i umyć.

System Anti-Drip

Jest to wygodna funkcja, zapobiegająca kapaniu, która pomaga w utrzymaniu czystości w kuchni podczas przygotowywania napojów.

Technologia APEX

Technologia Kenwood, umożliwiająca większą wydajność wyciskania. Dosłownie oznacza “zaawansowaną ekstrakcję miąższu” i działa na zasadzie skutecznej konstrukcji wewnętrznej, materiału i maksymalnego uszczelnienia przeciw kapaniu. Technologia ta pozwala uzyskać znacznie więcej soku.

back to menu ↑

Stosunek jakości do ceny ?

Stosunek ceny i jakości wydaje się być jasny, ale nie w przypadku sokowirówek. Tutaj jakość zaczyna się od około 170 – 250 złotych, gdy najtańsze urządzenia zostaną wyeliminowane i pozostaną tylko te “wysokie jakości”. Następnie cena zależy od tego, jak często chcecie sokowirówki używać. Wyjaśnijmy:

  • Do sporadycznego użycia (impreza, spotkanie z kolegami…) wystarczy sokowirówka kosztująca około 330 złotych, bez zaawansowanych funkcji.
  • W przypadku normalnego użytkowania, na przykład raz w tygodniu, lepiej kupićnieco droższą sokowirówkę, która może kosztować około 800 złotych.
  • Jednak są też ludzie, którzy chcą codziennie korzystać z sokowirówki, np. przy śniadaniu. Tutaj już opłaca się większa inwestycja w wysokiej jakości wydajny model, który może kosztować około 1700 złotych, ale będzie mieć długą żywotność i będzie naprawdę skuteczny.

Nie można uniwersalnie stwierdzić stosunku jakości do ceny. Nie można oczekiwać, że tani model opłaci się do długotrwałego użytkowania (częste straty soku podczas pracy, słaba wydajność, wysokie zużycie). Z drugiej strony, nie opłaca się inwestować w drogą sokowirówkę, jeżeli będziecie z niej skorzystać tylko wyjątkowo.

Džús

back to menu ↑

Ostateczny werdykt

Mamy nadzieję, że nasz doradca będzie pożyteczny. Ale jeszcze powinniśmy wszystko zrekapitulować. Na podstawie Waszych oczekiwań i zwyczajów, trzeba zdecydować pomiędzy dwoma podstawowymi rodzajami – sokowirówką albo wyciskarką. Sokowirówka jest odpowiednia do sporadycznego użycia – jest szybka, łatwa do czyszczenia, ale mniej wydajna i głośniejsza. Wyciskarka jest dokładnie odwrotna. Następnie należy przeczytać referencje o poszczególnych producentach. Uzyskacie tym podstawowy przegląd rynku i znacznie zwęży się tym wybór. Następnie powinniście się zająć funkcjami urządzenia – materiał, moc silnika, liczba obrotów albo regulacja prędkości. Im lepszy i wydajniejszy, tym lepiej. Potem możecie zacząć rozmyślać o szczegółach – wymiary, waga, wygląd. Zwróćcie uwagę na długość kabla.

Powinien być długi, aby dosięgnąć wszędzie. W końcu jeszcze sprawdźcie szczegóły dotyczące działania, czyszczenia i objętości pojemników. Po sprawdzeniu ceny, która nie powinna być zbyt wysoka, ani zbyt niska, powinniście mieć dwie lub trzy sokowirówki, które spełniają Wasze parametry, i z których na pewno wybierzecie. Potem po prostu wystarczy cieszyć się smacznym sokiem domowym.

back to menu ↑

Jak zrobić wysokiej jakości sok domowy?

Jakość soku owocowego nie zależy tylko od jakości urządzenia. Aby był Wasz napój naprawdę dobry i smaczny, trzeba przestrzegać podstawowych zasad. Przede wszystkim, kupić dobre, dojrzałe i zdrowe owoce lub wybrać najlepsze składniki z własnego plonu. Im świeższe, tym lepiej. Sok można uzyskać praktycznie z dowolnego owocu i warzyw – cytrusy (cytryny, pomarańcze, mandarynki, grejpfruty, …), jabłka, gruszki, morele, warzywa takie jak marchew, pomidory lub maliny. Przy wyciskaniu trzymajcie się procedur:

  1. Owoce należy umyć, oczyścić i pozbawić wszystkiego co niepożądane – szypułek lub pozostałości liści.
  2. Skórki owoców przeważnie pozostają. Skórka jabłka, śliwki lub moreli nie jestproblemem dla sokowirówki, ponadto zawiera w sobie wartości odżywcze i witaminy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ale trzeba pozbyć się twardych skórek, jak np. z mandarynek albo grejpfruta.
  3. Sprawdźcie czystość urządzenia. Zepsute resztki owoców, mogą sok nawet w niewielkiej ilości zepsuć. Jeżeli znajdziecie jakieś resztki w urządzeniu, trzeba urządzenie dokładnie wyczyścić.
  4. Należy pamiętać, że po przetworzeniu owoców, termin przydatności do spożycia znacznie spada. Sok zacznie tracić witaminy i będzie szybciej fermentować. Więc spróbujcie spożywać sok tak szybko, jak to możliwe. Owoce w stanie stałym wytrzymają dłużej niż sok.
  5. Jeżeli wyprodukujecie większą ilość soku, np. na imprezę, to zawsze trzymajcie go wchłodzie i najlepiej zamknięty. Wszystkie procesy biochemiczne tak zwalniają.
  6. Sok nie może stać więc niż kilka dni (w zależności od rodzaju owoców, na przykładsok jabłkowy fermentuje znacznie łatwiejsze niż marchew), potem już może być zepsuty.Tři-rôzne-džúsy-300x229

 

Życzymy dobrego zakupu i dużo szczęścia przy wyborze dobrego urządzenia i jego poprawnego obsługiwania. Z pewnością uzyskacie doskonały sok.